Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 2
pietruszka 1
pol selera
por 1
cebule 3
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
mąka 6 łyżek
jajko 1
sól
sok z cytryny
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
czarny pieprz
olej
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Pietruszkę, seler, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oraz cebulę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, przez 5-6min. smażyć warzywa, mieszając. Podlać niewielką ilością wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, cukrem i papryką. Dusić pod przykryciem 40min. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30min. Potem opanierować w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na oleju. Filety przekładamy na ogrzany półmisek. Przykrywamy warzywami. Danie dekorujemy gałązką tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2011 00:53
ciekawe
Bart 26.12.2010 13:56
super rybcia
magical66 09.12.2010 17:25
bardzo lubie ta rybe po grecku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak