Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sutlac

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 l
cukier 25 dag
ryż 10 dag
mąka ryżowa 1 łyżeczka
cukier wanilinowy
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sutlac

Przemyj ryż w zimnej wodzie a następnie gotuj go do momentu aż spęcznieje. Ryż odsącz i wymieszaj z mlekiem. Mleko z ryżem ustaw na ogniu i kiedy całość zacznie się gotować – mieszaj ją delikatnie. Całość duś na wolnym ogniu aż ryż się ugotuje. Z odrobiny mąki ryżowej i wody zrób pastę a następnie dodaj ją do mleka i ryżu. Podgotuj jeszcze trochę. Następnie zdejmij z ognia i dodaj cukier waniliowy. Uzyskaną masę wyłóż do miseczek. Kiedy będzie już chłodna – posyp ją cynamonem. Deser podaje się na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak