Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluchy śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 10-15 dkg
jaja 4 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluchy śląskie

Ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki wykładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części , odejmujemy 1 część i zamiast niej dodajemy mąkę ziemniaczaną i tam ze wszystkimi częściami w ten sposób odmierzamy potrzebną mąkę , następnie dodajemy odrobinę soli i wybijamy jajka.
Wszystko to razem gnieciemy do uzyskania jednolitej masy gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką a gdy wyjdzie za gęste można dodać troszeczkę wody.
Kroimy w paseczki i formujemy.

Do garnka z gotującą się wodą wlewamy trochę oleju i wrzucamy kluski.
Gotujemy chwilę około 4-5min aż wypłyną na wierzch.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak