Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt
pieczarki 40 dag
cebula
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól
pieprz
olej
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kurczaka faszerowana żurawiną i pieczarkami

Z kurczaka usuwamy kości, tak aby zostało nam same mięso. Odcinamy udka i skrzydełka, zostawiamy skórę. Rozbijamy mięso delikatnie na płat.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą, jarzynką i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy suszoną żurawinę.
Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub (jeśli takich nie mamy) grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak