Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 100 g
cukier 3 łyżki
sól szczypta
woda 900 ml
żółtko jajek 6
masło 1 łyżeczka
pomarańcza 1

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń cytrynowy

Pomarańczę umyć, przekroić, wycisnąć sok.
Suche składniki połączyć w garnku, dolać wody, dokładnie wymieszać i ciągle mieszając gotować na ogniu aż do otrzymanai tzw. krochmalu.
Dodać masło, połączyć z masą, zdjąć z ognia.
Dodać żółtka, sok z pomarańczy, dokładnie wymieszać.
Garnek postawić jeszcze na chwilę na ogień ciągle mieszając.
Gotowy budyń rozlewać do salaterek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

01.12.2013 16:28
Jak można zrobić budyń cytrynowy z pomarańczą bez cytryny?!
Koper 08.12.2010 09:03
nigdy jeszcze sama budyniu nie robiła, brzmi ciekawie :)
Szarrikka 08.12.2010 06:43
Budyń - niebo w gębie!
Szarrikka 08.12.2010 06:42
Budyń - niebo w gębie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak