Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeskie korpałki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 40 dkg
jaja 2 szt
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
skórka cytrynowa 1/2 szt
sól
cukier puder
cynamon Prymat
owoce
olej do smażenia
ser biały 40 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Czeskie korpałki

Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, obrać i zemleć. Dodać ser, mąkę, jajka, cukier, skórkę z połowy cytryny i szczypte soli. Dokładnie wyrobić. Dłońmi formować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego. Do głębokiej patelni wlać olej na wysokość około 3 cm. Kuleczki smażyć około 4 minut z każdej strony na złoty kolor.
Cukier puder zmieszać z cynamonem. Oprószyć kuleczki. Podawać z owocami. Najlepiej z truskawkami lub lekko podgotowanymi jabłkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 18.09.2013 19:05
ciekawy pzrepis
Alex_M 08.01.2013 14:32
musze sprobowac!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak