Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa Ancutów :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 4 szt
cebula czerwona 2 szt
jabłko 1 szt- duże
śmietanka 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt
sól - do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat - do smaku
mielony pieprz - do smaku
masło - wg potrzeby
bulion cielęcy 3/4 litra
grzanki 8 kromek pokrojonych w kostkę
chleb razowy 8 kromek pokrojonych w kostkę
cebula 2 cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa Ancutów :

Przepis zupełnie nie z kuchni francuskiej. Zanotowany przez moją Prababcię z adnotacją, tak gotowano zupę z cebuli w domu Ancutów. (Prababcia miała panieńskie nazwisko Ancuta ). Notatka pochodzi gdzieś z przed wojny, a przepis jest pewnie starszy.

Cebule drobno usiekać (w piórka) i poddusić prawie na złoto na maśle. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włożyć cebulę i jabłko do rondla. Zalać bulionem. Dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotować. Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Zrobić ma maśle chrupiące grzanki. Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola5 12.05.2014 21:20
Pewnie smaczna ta zupka, z chęcią wypróbuję.
AGNIESZKA144 01.02.2012 17:41
warta spróbowania
Joanna108
Joanna108 22.10.2011 11:15
A zatem u Ancutów jadano bardzo smacznie - a teraz i ja mam możliwość spróbowania ich specjału :)
Marzena40 04.05.2011 11:58
pewnie pyszna
jolaxa1 11.01.2011 23:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak