Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bukiet warzyw po raz drugi :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
mini marchewki konserwowe 1/2 puszki
kalafior 6 różyczek
fasolka szparagowa 1 garść
pomidor 1 szt
groszek konserwowy 1/3 szklanki
kukurydza konserwowa 1/3 szklanki
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1 szt
sałata - kilka liści
masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bukiet warzyw po raz drugi :

Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora i podzielić na różyczki. Ułożyć w garnku z grubym dnem (szerokim), dołożyć pokrojoną w ćwiartki obraną pietruszkę i oczyszczony por. Zalać wodą, lekko osolić i gotować ok. 30 minut szczelnie przykryte. Pomidory pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolkę szparagową podgrzać w garnku sicie na parze. Odcedzić.
Na patelni zarumienić bułkę tartą – dodać masło i roztopić je - wymieszać.

Na dużym okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty. Warzywa odcedzić. Ułożyć na sałacie. Dołożyć pomidory. Polać masłem z bułeczką .

Każdy nakłada sobie na talerz to na co ma ochotę .
Oczywiście jeśli mamy więcej warzyw takich jak groszek cukrowy, brokuł, szparagi itp tym lepiej.
Można podać dodatkowo dip majonezowo - śmietanowy o smaku ziołowym zamiast polewać masłem z bułką tartą , albo i to i to.

Dip zrobiłam z 2 łyżek miękkiej Fety + 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej + 2 łyżki majonezu + do smaku przyprawa do sałatek koperkowo-ziołowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 11.04.2011 12:29
jak Pani to robi ze wszystko takie kolorowe i tak pysznie wyglada ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak