Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 400 g
drodże suszone 1,25 łyżeczki
woda 200 ml
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
szynka konserwowa 10 pl
cebula 1 szt
ketchup
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
Czosnek suszony Prymat
ser gouda 300 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w środku dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i ręką wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie gładkie, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczarki obieramy za skórki i smażymy z cebulą pokrojoną w piórka – najpierw kilka minut pod przykryciem, a następnie bez do odparowania wody.

Wyrośnięte ciasto formujemy w palcach na placek i układamy na oprószonej mąką blasze. Następnie polewamy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy i czosnkiem, a następnie kolistymi ruchami łączymy elementy sosu za pomocą wypukłej strony łyżki.

Na spodzie do pizzy równomiernie rozkładamy pieczarki podsmażone z cebulą, szynkę pokrojoną w kostkę oraz starty żółty ser.

Pieczemy na środkowej półce w piekarniku z termoobiegiem i grzaniem od dołu w temperaturze 180˚C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 18.05.2012 20:54
Taka na grubym cieście najlepsza :)
smakowita 09.05.2012 10:17
uwielbiam domowe pizze
Małgosia6 12.12.2011 09:19
dużo sera-uwielbiam
Smakosz6 07.03.2011 12:54
mniam
Monika193
Monika193 07.12.2010 18:29
Jadłam taką dzisiaj u mojej siostry, jest super.
Monika193
Monika193 07.12.2010 18:29
Jadłam taką dzisiaj u mojej siostry, jest super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak