Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mortadelowe miseczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mortadela 10 grubych plastrów
pieczarki 30 dag
kukurydza w puszce 1/2 puszki
cebula biała 1 szt.
zielona papryka (świeża) 1/2 strąka
olej
sól
Papryka słodka mielona Prymat
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mortadelowe miseczki

Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy na kostkę. Na patelni rozgrzeamy margarynę wrzycamy pieczarki, podsmażamy, dorzucamy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula sie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Lekko podsmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mortadę pokrojoną w 0,5 cm plastry. Smazymy, boki powinny się lekko zwinąc tworząc miseczki. Wkładamy do tych miseczek pieczarkowe nadzienie, posypujemy startym żółtym serem. Tak napełnione miseczki wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok.10-15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Miseczki możemy podac jako kolację z pieczywem, lub z ziemniakami albo ryżem i surówkami jako obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak