Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki rybne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
bułka paryska 2 kromki
cebu 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki rybne

Sposób wykonania:

Filety rybne zemleć w maszynce do mięsa. Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę i przesmażyć krótko na patelni. Dodać margarynę i drobno pokrajaną cebulę, znów chwilę smażyć aż cebula nabierze złocistego koloru. Kromki bulki skropić skondensowanym mlekiem i rozgnieść dość dokładnie. Wymieszać ze zmielonymi filetami, dodać jajko, sól, paprykę i posiekaną pietruszkę. Masę wyrobić dokładnie i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, po czym ugotować je (ok. 15 min.) w niewielkiej ilości wody, wkładając do wrzątku. Ugotowane klopsiki wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i postawić w ciepłym miejscu.

Przygotowanie sosu: mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru rybnego i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać jogurt lub zsiadłe mleko, sok cytrynowy i kapary. Klopsy przełożyć do sosu i jeszcze raz, w razie potrzeby, ogrzać na bardzo małym ogniu. Do klopsików podaje się gotowane ziemniaki i zieloną sałatę.

Składniki:

50 dag filetów z ryby morskiej, 1 jajko, 3 dag słoniny lub tłustego boczku, łyżka margaryny, duża cebula, 2 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki skondensowanego mleka, 0.5 łyżki sproszkowanej papryki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól.

Sos: Czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szkl. mleka, 0.5 szkl. zsiadłego mleka lub jogurtu, 3 łyżki kaparów lub marynowanych nasion nasturcji, sok cytrynowy, sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak