Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety grzybowo-ryżowe

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
ziarna sezamu 2 łyżki
mąka 3-4 łyżki
olej 3-4 łyżki
grzyby leśne 30-50 dag
ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety grzybowo-ryżowe

Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.
Z tej ilości wyszło mi sześć sporych krokietów, po dwa na osobę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewcia1312 21.04.2012 08:10
Ciekawe jak smakują?
Misia90 06.08.2011 05:54
fajne
Marysia 06.08.2011 05:39
fajne
Karolina69 06.08.2011 05:31
fajne
eli_555 22.07.2011 22:49
ale pychota
wiktor188 13.02.2011 09:19
super
Ewelina47 01.12.2010 08:56
wyglądają smacznie
bietka 24.10.2010 18:24
pyszniutkie:)
anna186 30.09.2010 11:29
mniam
ewelinapac 27.08.2010 09:43
ciekawy przepis
ewelinapac 23.08.2010 07:41
ciekawy przepis
Allice 08.07.2010 20:37
Przepis zostawiam sobie do wypróbowania.
iwa643 14.06.2010 07:13
robiłam ale z pieczarkami pyszne tez

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak