Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń nilowy na parze :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń nilowy filety 2 porcje
olej słonecznikowy 1 łyzka
sok z cytryny 2 z 2 sztuk
masło 1 łyzka
natka pietruszki 2 łyzeczki
sól - do smaku
bulion warzywny 1 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń nilowy na parze :

Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze .W dolnym garnku wlać wodę , dodać kostkę bulionową i kawałek skórki cytrynowej .
Zagotować wodę. dostawić górny garnek ( sito ) - przykryć i gotować 15 minut .
Podawać z ziemniakami z wody oprószonego świeżo zmielonym pieprzem , natką pietruszki , polany łyżeczką masła , skropiony sokiem z cytryny .
Można również zrobić tak że ziemniaki ugotują się również na parze - układamy je wtedy wcześniej w garnku i gotujemy aż będą pół miękkie - dokładamy obok rybę i gotujemy jeszcze 15 minut .
Można tak samo ugotować w parowarze .
Podałam z surówka z kiszonej kapusty z pieprzem i olejem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 07.12.2010 17:53
Zgłosiłam przepis do usunięcia - pomyliłam się i tytuł przepisu jest od jednego a reszta od drugiego przepisu . Wstawiłam poprawnie oba przepisy a ten poprosiłam by usunięto.
Małgorzata113 07.12.2010 11:46
smakowita ta rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak