Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cebula biała 2 szt
mięso mielone 25 dag
pomidor 1 szt
olej słonecznikowy - wg potrzeby
oregano - do smaku
majeranek - do smaku
lubczyk - do smaku
sos sojowy grzybowy - do smaku
sól - do smaku
Chedar utarty 4 łyzki
bulion drobiowy 1 szt
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku
płatki ryżowe błyskawiczne łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany :

Bakłażan przekroić na pół wzdłuż . Wydrążyć środki . Posolić i zostawić na 30 minut by sól ,, wyciągnęła ,, goryczkę .Zlać sok ,a bakłażana opłukać wodą , osuszyć , posmarować olejem . Cebulę usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Pomidora pokroić w drobną kostkę . Płatki ryżowe ugotować na gęsto na 1,5 szklanki wody z 1 kostką bulionową . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pomidora, 1 łyżkę oleju, pieprz, lubczyk, oregano, majeranek, sos sojowy. Nadziać połówki bakłażana . Ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu do zapiekania . Piec 45-60 minut ( zależnie od wielkości bakłażana )w piekarniku w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie bakłażana posypać serem i zapiec aż ser się zarumieni .
Można dodatkowo podać sos pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 13.03.2011 17:24
pycha
Mariposas 29.01.2011 17:26
smakowite
Henryka2 06.01.2011 19:26
Zachęcające!
Zoso 07.12.2010 19:51
Wygląda bosko
Małgorzata113 07.12.2010 09:25
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak