Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 szt
czosnek 3 ząbki
sól - do smaku
pomidor 2 szt
cebula 2 szt ( po 1/2 czerwonej, cukrowe,
otarta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1 szklanka ( może być z kostki )
cukier - do smaku
olej 2 łyzki
imbir świeży 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku
bazylia - do smaku
natka pietruszki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe pulpeciki z marokańską nutą :

Mięso pokroić w kostkę i zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub zmielić w maszynce ) . Wyrobić dodając 1/3 natki, imbir i do smaku sól ( Delikat ) , pieprz , paprykę , skórkę z cytryny , bazylię .Dobrze wymieszać i uformować 8-10 pulpecików wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić cebule prawie je rumieniąc.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - pokroić w drobną kostkę .
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z odrobiną soli.
Do garnka na cebulę wrzucić czosnek i chwilę smażyć mieszając . Dodać pomidory , 1/3 natki , bulion, przecier pomidorowy i dusić 10 minut . Włożyć pulpeciki - przykryć i gotować 20 minut. Doprawić sos do smaku przyprawami i cukrem .
Podałam z kuskusem na bulionie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 20.04.2012 19:50
pyszne
teresa18 30.03.2011 19:47
super sprawa
owca441 20.03.2011 21:59
bardzo aromatyczne
Mirka-Ludomila 08.02.2011 16:18
Bardzo smakowicie wyglądają.
Henryka2 31.12.2010 21:43
Fajne danko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak