Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg pieczarek albo grzybów leśnych

    0,5-0,75
  • ząbki czosnku

    2-3
  • łyżki masła

    2-3
  • kg gotowanych, zmielonych ziemniaków

    1
  • jajka

    2
  • szkl. mąki pszennej

    1,5-2
  • śmietana

    3-4 gęsta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek, dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki, zagotować. Do ziemniaków dodać jajka, i mąkę, ale nie wszystką od razu - trzeba to robić na wyczucie, ciasto ma być elastyczne, ale dość zwarte. Szybko zagnieść. W dużym garnku zagotować wodę, osolić tak jak na makaron. Z ciasta formować wałeczki i kroić je ukośnie na kopytka, wrzucać na wrzątek. Co chwilę zamieszać, aby nie przywarły do dna, gotować do wypłynięcia. Odcedzać i podawać polane obficie sosem i ew. posypane siekaną natką pietruszki. Ciasto na kopytka należy zagniatać szybko i od razu gotować - pozostawione surowe na dłużej wilgotnieje i rozpływa się. Do sosu można wykorzystać dowolne grzyby leśne lub z uprawy, przyprawiając ziołami wedle własnego gustu. Z podanej ilości składników potrawy wystarczyło dla 4 głodomorów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krzysiu510

24.05.2012 14:18
zdjęcie nie wygląda za smacznie

Misia90

06.08.2011 05:54
fajne

Marysia

06.08.2011 05:39
fajne

Karolina69

06.08.2011 05:31
fajne

katarzynka455

19.10.2010 12:42
bardzo fajne

anna186

30.09.2010 11:29
super

Henryka2

21.09.2010 22:17
smakuje jak wygląda! pycha!

Allice

08.07.2010 20:36
Z pewnością jest pyszne :)

Nina6

18.05.2010 11:09
wygląda i smakuje super:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat