Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieczarkowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg pieczarek albo grzybów leśnych 0,5-0,75
ząbki czosnku 2-3
łyżki masła 2-3
kg gotowanych, zmielonych ziemniaków 1
jajko 2
szkl. mąki pszennej 1,5-2
śmietana 3-4 gęsta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek, dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki, zagotować. Do ziemniaków dodać jajka, i mąkę, ale nie wszystką od razu - trzeba to robić na wyczucie, ciasto ma być elastyczne, ale dość zwarte. Szybko zagnieść. W dużym garnku zagotować wodę, osolić tak jak na makaron. Z ciasta formować wałeczki i kroić je ukośnie na kopytka, wrzucać na wrzątek. Co chwilę zamieszać, aby nie przywarły do dna, gotować do wypłynięcia. Odcedzać i podawać polane obficie sosem i ew. posypane siekaną natką pietruszki. Ciasto na kopytka należy zagniatać szybko i od razu gotować - pozostawione surowe na dłużej wilgotnieje i rozpływa się. Do sosu można wykorzystać dowolne grzyby leśne lub z uprawy, przyprawiając ziołami wedle własnego gustu. Z podanej ilości składników potrawy wystarczyło dla 4 głodomorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krzysiu510 24.05.2012 14:18
zdjęcie nie wygląda za smacznie
Misia90 06.08.2011 05:54
fajne
Marysia 06.08.2011 05:39
fajne
Karolina69 06.08.2011 05:31
fajne
katarzynka455 19.10.2010 12:42
bardzo fajne
anna186 30.09.2010 11:29
super
Henryka2 21.09.2010 22:17
smakuje jak wygląda! pycha!
Allice 08.07.2010 20:36
Z pewnością jest pyszne :)
Nina6 18.05.2010 11:09
wygląda i smakuje super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak