Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowy wieniec z serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
cukier 6 dkg
margaryna 6 dkg
drożdże 3 dkg
jajko 1
żółtko jajek 1
cukier waniliowy
twaróg 1/2 kg
masło 6 dkg
cukier 10-15 dkg
cukier waniliowy
jajko 1
budyń waniliowy 1/2 torebki
zapach pomarańczowy lub cytryn
rodzynki
kruszonka
masło 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowy wieniec z serem

#1 łyżka plaska amoniaku
#mąki tyle , aby rozkruszało się w dłoni
lukier:
#3/4 szklanka cukru pudru
#2 łyżki soku z cytryny
#2 łyżki ciepłej wody przegot.

Przygotowanie:
Z drozdzy , cukru i mleka zrobić rozczyn , wlać do przesianej mąki . Gdy podrośnie dodać jajko, zółtko resztę cukru, cukru waniliowego, tluszczu roztopionego i szczyptę soli i wyrobić na gładką , lśniącą masę, aż będzie odstawać od ręki. Postawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Twaróg ze wszystkimi skladnikami zmiksować mikserem bądz w malakserze,.
ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować wprostokąt i równomiernie rozłożyć ser. zwinąć w ruloni włożyć do formy na wieniec (tej największej )końcami do spodu. W tym czasie zrobić kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem + cukrem waniliowym. Mąki dodawać po trochę do momentu ąż będą robić się małe grudki po roztarciu na dloni.Jeszcze do mąki dodać amoniak. Ciasto pociągnąć pędzelkiem maczanym w ciepłej wodzie a następnie posypać kruszonką. Po podrośnięciu wstawić do pieca na 40 min (Aż się zarumieni) w 180*C. Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 05.12.2013 10:16
uwielbiam takie słodkości
Lis 13.11.2013 16:29
Zjadłabym kawałek - muszę koniecznie taki zrobić:)
Małgorzata106 03.11.2013 07:38
przepyszne
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:52
super wygląda,mniam
sasanka 25.10.2013 18:22
Apetyczne :) mi się kojarzy troszkę z christstollen :)
Ewa 24.10.2013 13:09
Apetyczne :)
sylwia_mc 18.09.2013 13:07
Wygląda pięknie, apetycznie i wogóle jest pyszne
kasienka23 17.05.2013 10:24
świetne ciasto!
trufelek 02.04.2013 16:05
Pyszności! :)
Anna27 18.03.2013 20:18
bardzo dobre
Izabela/bella81 11.02.2013 09:24
jak ja bym sobie zjadła choć kawałeczek... hmmm
Iwusia 05.02.2013 22:59
coś pysznego
IZABELA29 29.10.2012 10:52
doskonale wykonany jak z cukierni
IZABELA29 26.06.2012 08:29
tak je lubie ale dawno nie robiłam..
Elżbieta17 07.03.2012 09:20
wygląda apetycznie:)
kuklik 29.12.2011 12:18
ależ apetyczne
ewaa 03.12.2011 23:16
super
Wacław 26.11.2011 10:01
dla mnie pycha !
alaaa 02.07.2011 19:43
łał ale fajny
owca441 30.06.2011 21:50
świetne
anemon 13.06.2011 07:44
Pięknie wygląda, muszę koniecznie go zrobić.
teresa18 27.04.2011 20:33
drożdżowe bogate w ser-pycha
maciek7 01.04.2011 21:19
pycha
MAR3STA 24.03.2011 17:23
apetyczny;)
hastalavista 09.03.2011 13:55
niebo w gębie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak