Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowy wieniec z serem
#mąki tyle , aby rozkruszało się w dłoni
lukier:
#3/4 szklanka cukru pudru
#2 łyżki soku z cytryny
#2 łyżki ciepłej wody przegot.
Przygotowanie:
Z drozdzy , cukru i mleka zrobić rozczyn , wlać do przesianej mąki . Gdy podrośnie dodać jajko, zółtko resztę cukru, cukru waniliowego, tluszczu roztopionego i szczyptę soli i wyrobić na gładką , lśniącą masę, aż będzie odstawać od ręki. Postawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Twaróg ze wszystkimi skladnikami zmiksować mikserem bądz w malakserze,.
ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować wprostokąt i równomiernie rozłożyć ser. zwinąć w ruloni włożyć do formy na wieniec (tej największej )końcami do spodu. W tym czasie zrobić kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem + cukrem waniliowym. Mąki dodawać po trochę do momentu ąż będą robić się małe grudki po roztarciu na dloni.Jeszcze do mąki dodać amoniak. Ciasto pociągnąć pędzelkiem maczanym w ciepłej wodzie a następnie posypać kruszonką. Po podrośnięciu wstawić do pieca na 40 min (Aż się zarumieni) w 180*C. Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem .