Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

moczka śliwkowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone śliwki kalifornijskie 0,5kg
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier
garsc rodzynek
cynamon
sól
piernik czerstwy

Przepis i sposób przygotowania na: moczka śliwkowa

Śliwki należy dzień wcześniej namoczyć w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Na drugi dzień gotujemy je w tej samej wodzie, aż do rozgotowania. Następnie przecieramy przez sito, a z masła i mąki przygotowujemy ciemną zasmażkę. Piernik natomiast ucieramy na tarce iwszystko dodajemy do śliwek. Jeżeli wyjdzie nam za gęste to dodajemy trochę kompotu śliwkowego. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, cynamonem i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 07.12.2010 11:02
na swieta
magical66 07.12.2010 10:36
uwielbiam
MAŁGORZATA108 06.12.2010 21:04
Nieźle się zapowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak