Domowy chlebek

Domowy chlebek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    1 litr
  • drożdże świeże

    10 dag
  • otręby

    1 opak(250 g)
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • kminek

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżka
  • jaja

    2-3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować i ostudzić.
Dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki do 1/2 litra ciepłego mleka.
Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce, a gdy zaczyn się wzburzy wlać do naczynia z pozostałymi suchymi składnikami oraz z jajkami..
Dokładnie wyrobić ciasto, a podczas wyrabiania dodawać pozostałe mleko.
Odstawić wyrobione ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.
Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia 2 podłużnych wąskich blaszek lub do jednej prostokątnej blaszki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. około 80 minut.


Domowy chleb z nasionami lnu i kminkiem, smaczny, ale ma jeden feler - szybko znika

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta639

18.09.2010 12:35
Polecam ten przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat