Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Luksusowe uszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cebula biała 1 szt.
mąka pszenna 35 dag
margaryna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
wino białe wytrawne 1 szklanka
grzyby suszone 10 dag
jajko ugotowane na twardo 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Luksusowe uszka

Dzień wcześniej grzyby zalewamy płynem (piwem, winem lub wodą mineralną). Następnego dnia odcedzamy grzyby, drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy na patelnię z tłuszczem i szklimy ją. Dorzucamy posiekane grzybki, smażymy na wolnym ogniu 2-3 minuty. Do ostudzonych grzybków zmieszanych z cebulą dodajemy drobno posiekane jajka, bułkę tartą i surowe jajko. Razem mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy dodajemy 2 surowe jajka, szczyptę soli oraz tyle letniej wody aby wyszło elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkowujmey na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy kwadraty ( 4 cm na 4 cm), Na środku kwadrata kładziemy małe porcje nadzienia, składamy po przekątnej i dokładnie sklejamy brzegi formując małe uszka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak