Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
cebula 1 sztuka
ser żółty 100 gram
kiełbasa toruńska 1 pałka
Gałka muszkatołowa cała Prymat
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 1 szklanka
sól do smaku
olej do smażenia
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzatkiem i gotować ok 5 minu. Potem odcedzić i wsypać do naczynia żaroodpornego.
W rondelku rozpuścić masło, dosypać mąkę, jak się połączą, wlewać mleko i ciągle mieszając doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem. Zalac sosem ziemniaki i dokładnie wymieszać.
Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni z odrobinką ileju, dodać pokrojoną cebulkę i smażyć, aż cebulka się zeszkli.
Kiełbasę z cebulą wyłożyć na ziemniaki, przykryć plasterkami żółtego sera i piec w 180 stopniach ok poł godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.10.2012 07:33
apetyczna,dzisiaj sobie taką zrobię
rjustysia 13.09.2011 11:06
Jaka prosta :)
wedith1 06.01.2011 08:52
Porcyjkę bym zjadła:)
Grażyna13 07.12.2010 10:53
To coś dla moich dzieci, skorzystam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak