Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki na maślance

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 50 dag
jaja 1 szt
cukier 1\\2 szkl
cukier wanilinowy
maślanka 1 szkl
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
masło 5 łyzek
kakao 1 łyzka
skórka z cytryny 1 szt
sól szczypta
polewa czkoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki na maślance

Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz maślanką. Następnie, mieszając, dodawaj po łyżce maki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dobrze utrzyj. Połącz ze stopionym i ostudzonym masłem.
połowę ciasta wymieszaj z kakao, a resztę ze skórką otartą z cytryny. W zagłębieniach formy na mufiny włóż papierowe foremki.
do każdej foremki nałóż 2-3 łyżeczki jasnego ciasta. Wrzucić 3-4 maliny. Przykryj 2 łyżkami ciemnego ciasta (foremki powinny być wypełnione ciastem do 2/3 wysokości).
piecz około 25 minut w 180°c. Babeczki wystudź.
polewę czekoladową stop w kąpieli wodnej, polej ciastka.
zanim polewa zastygnie, wierzchy ciastek udekoruj pozostałymi malinami oraz listkami melisy cytrynowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 08.01.2012 20:11
fajny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak