Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z pomidorami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 2 kg
sos sojowy 150ml
keczup 300ml
miód 100g
ząbki czosnku 4
bakłażan
cukinia
pomidorki koktajlowe 10
sól
pieprz
imbir 5 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z pomidorami

Żeberka kroimy na porcje. W misce mieszamy keczup, sos sojowy, miód, posiekany imbir i zmiażdżony czosnek, dodajemy żeberka, mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy na 24 godz do lodówki. Następnego dnia wlewamy do miseczki szklankę wody i mieszamy z marynatą. Całość przekładamy do rondla, dusimy do miękkości, ostudzamy. Wstawiamy do lodówki na noc. Nagrzewamy piekarnik, wyjmujemy mięso z marynaty. Pieczemy lub smażymy mięso ok. 20min. polewając od czasu do czasu marynatą. Resztę marynaty gotujemy, aż powstanie gęsty sos. Bakłażan i cukinię kroimy na grube plastry, bakłażan solimy, odstawiamy na pół godz, aby stracił gorycz.Opłukujemy. Pieczemy razem z cukinią na grillu, pod koniec dodajemy pomidorki, przyprawiamy. Podajemy żeberka polane sosem i zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 06.12.2010 12:58
smaczne
magical66 06.12.2010 12:06
lubie zeberka z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak