Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w sosie waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 30 dkg
żółtko jajek 3
mleko 1 szklanka
cukier puder 1/4 szklanki
laska wanilii
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w sosie waniliowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało, w tym czasie ugotować mleko z laską wanilii lub cukrem wanilinowym.

Gorące mleko wlewać wąską strużką do utartych żółtek, ciągle mieszając, aż się połączy. Wymieszany sos stawiamy w naczyniu na garnek z gotującą się wodą i mieszamy tak długo ,aż sos nam się zgęstnieje.

Przygotowany sos studzimy .

Truskawki kroimy w ćwiartki i zalewamy sosem.


Tak przygotowany sos możemy używać do lodów, do ciast, do polania owoców, np. gruszek w syropie :)

Możemy go spożywać na zimno lub na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak