Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka, pieczony

5.0
(61)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka
sól, papryka mielona)
Czosnek suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka, pieczony

Udziec z indyka kupiłam dość duży, miał ponad 1,2 kg, z kością i skórą. Umyłam go i osuszyłam. Natarłam dobrze solą i przyprawami, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posmarowałam lekko olejem i ułożyłam na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C - piekłam ok. 20 min. a następnie wlałam na blaszkę ok. 1/2 szkl. wody i zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Piekłam udziec jeszcze ponad godzinę polewając co 10-15 min. wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie zbyt mało to można dolać trochę wody. Po upieczeniu odłożyłam mięso na ok. 20 min. przykrywając je folią aluminiową żeby nie wystygło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 22.12.2012 16:27
pyszne mięsko:)
mala2021 04.11.2012 11:33
apetycznie wygląda
Misia90 24.09.2011 09:51
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:46
super
Karolina69 24.09.2011 09:42
fajne
Henryka2 21.01.2011 21:22
Apetycznie wygląda.
peggysue 01.01.2011 20:07
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak