Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z powidłami

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej luksusowej 2
szkl. mleka ok.3/4
żółtka + szczypta soli 2
g masła 50
łyżka cukru 1
dkg świeżych drożdży 2
szkl. cukru pudru 1 lukier:
sok z jednej cytryny
powidła śliwkowe nadzienie:

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z powidłami

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na nieduży prostokąt i posmarować powidłami. Zwinąć luźno. Następnie rulony pociąć na kawałki po 2-3cm szerokości, położyć przecięciem do góry i dołu a oba końce skręcić w odwrotne strony. Bułeczki ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 14.07.2012 23:12
mniamm;)
gottrina 12.11.2011 10:16
pychota
eli_555 09.11.2011 23:09
pyszniutkie
Misia90 24.09.2011 09:54
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:47
super
Karolina69 24.09.2011 09:43
fajne
pacpaw 11.01.2011 20:42
faktycznie jak z cukierni...
Ewa104 27.12.2010 19:43
Jak w dobrej cukierni.
Agnieszka_B 10.12.2010 14:58
Wyglądają przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak