Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Witusia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka szklanka
cukier puder szklanka
proszek do pieczenia łyżeczka
śmietana 30% 1000 ml
amaretto 25-50 ml
szczypta soli
gorzka czekolada
kakao
wiśnie bez pestek 800 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Witusia

Jajka ubić z szczyptą soli do uzyskani jednolitej puszystej masy, dodać mąkę cukier kakao (2-3 łyżeczki albo do zabarwienia biszkoptu na brązowo) wszystko razem wymieszać i wlać do tortownicy (ja mam tortownice około 25 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut. Po upieczeniu dzielimy na trzy części. Sok z wiśni zlewamy do szklanki (1/2 szklanki) i dodajemy amaretto w zależności od gustu. Wiśnie siekamy na drobno pozostawiając kilka do dekoracji. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno ( można z cukrem do smaku). Biszkopty nasączamy ponczem. Na pierwszy biszkopt kładziemy wiśnie i zakrywamy je bitą śmietana przykrywamy kolejnym biszkoptem i kładziemy tylko bitą śmietaną i zakrywamy ostatnim biszkoptem. Całość pokrywamy bitą śmietaną dookoła obsypujemy czekoladą a na wierzch kładziemy wiśnie. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 28.02.2011 00:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak