Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dyni i ziemniaków

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8
dynia 50dag
gałka muszkatołowa
żółty ser 30dag
sól
pieprz
olej
pomidory 4
cebula biała
oliwa 4 łyżki
biały ocet winny 3łyżki
ząbki czosnku 2

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dyni i ziemniaków

Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudż, obierz. Z dyni wyjmij pestki, miąższ pokrój na kwadraty, oprósz solą i pieprzem, obficie skrop olejem, wymieszaj. Ułóż na blasze, piecz 30min. w temp. 180 stopni, ostudź. Ziemniaki i dynię zmiel osobno w maszynce. Układaj je na przemian w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę oprósz gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20-25minut. w tem. 180stopni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy na ćwiartki. dodajemy pokrojoną na piórka cebulę. Z oliwy, octu, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu robimy sos, polewamy pomidory. Podajemy do zapiekanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 16.09.2011 11:44
w sam raz na nadchodzący sezon dyniowy !
magical66 06.12.2010 12:08
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak