Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy po prowansalsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrawków mięsa woło 1,300g kg
octu z białego w 1/3 szklanki
oliwy z oliwek 4 lyzki
soli 1 lyzeczka
świeżo zmielonego 1/2 lyzeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 -
ząbki czosnku, oczyszczone i 2 -
posiekanego, świeże 1 lyzeczka
wąskie paski skórki pomarańczo 2 -
wytrawnego wina 2 szklanka
posiekanej natki pietruszki do 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy po prowansalsku

Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (3 cm). W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową. Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12—18 godzin. Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
W dużym garnku z przykrywka podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę. Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony. Dodać marynatę. Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień clo minimum, przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 02.09.2012 11:44
na widok tego soczystego mięska cieknie ślinka
berys18 04.02.2012 10:41
świetny pomysł na wołowine
berys18 04.02.2012 10:41
świetny pomysł na wołowine

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak