Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Holenderski PANNEKOEKEN

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
woda 1 szkl
sól 2 szczypty
szynka konserwowa 6 pl
pieczarki 8 szt
cebula 1 mała
olej do smażenia
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Holenderski PANNEKOEKEN

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka oraz szklankę wody i za pomocą rózgi mieszamy, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.

Szynkę konserwową kroimy w paseczki o wymiarach około 1cm X 3cm.

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półpiórka.

Szynkę, pieczarki oraz cebulę mieszamy z ciastem.

Za pomocą łyżki wazowej nakładamy ciasto z dodatkami na rozgrzany tłuszcz i rozkładamy równomiernie na patelni tak, aby placek miał około 1-1,5cm grubości.

Smażymy na średnim ogniu. Gdy placek się zetnie i przyrumieni, przekładamy na drugą stronę. Wierzch posypujemy 1 łyżką startego żółtego sera, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu, do czasu, aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 27.11.2013 22:23
bardzo ciekawy przepis
Miki 09.06.2012 22:55
ciekawe
smakowita 08.06.2012 18:03
apetyczne
Ewelina47 28.12.2011 09:27
ale to musi być smaczne
Sarenka 31.05.2011 21:05
Apetyczne :)
Sarenka 31.05.2011 21:05
Apetyczne :)
monisia1977 29.12.2010 07:57
dobre
Ewelina43
Ewelina43 13.12.2010 20:37
wygląda smacznie
PaniMISIOWA 06.12.2010 18:03
Dzięki! Prawidłowa nazwa to PANNEKOEKEN, niestety wkradła sie literówka :-( zgłosiłam do poprawki!
rosik93 05.12.2010 21:50
BArdzo smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak