Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS STAROPOLSKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 4 dag
mąka 3 dag
marchewka
kawałek selera
suszone śliwki 8 dag
wędzony boczek 8 dag
sól, cukier

Przepis i sposób przygotowania na: SOS STAROPOLSKI

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu drobno pokroić, śliwki umyć i namoczyć na 2-3 godziny przed przygotowaniem sosu.
Warzywa podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę razem jeszcze podsmaży, zasmażkę rozprowadzić około 2 szklankami wody, w której moczyły się sliwki i wywaru, dodać sliwki i gotować 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać pokrojony i lekko podsmażony boczek.
Sos doprawić solą i odrobiną cukru.
Sos podawać do klusków kładzionych czy do zrazów wieprzowych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak