Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandarynkowy sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 10 dag
migdały płatki 10 dag
masło 5 dag
jajko
skórka z pomarańczy 1\\2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowy sernik

masa serowa:
ser twarogowy 15 dag
mandarynki 1 puszka
żelatyna 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1/2 łyżeczki
śmietanka 15 ml

Z mąki, płatków, masła, jajka, skórki z pomarańczy, soli zrobić ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na dwa placki. Ciasto włożyć do formy i wstawić do piekarnika i piec 20 minut, ostudzić. Mandarynki osączyć, a syrop zachować, połączyć z serem, skórką pomarańczową, wymieszać na masę. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać do masy serowej. Żelatynę wymieszać w 50 ml zimnej wody i wlać do 50 ml wrzątku i mieszać do rozpuszczenia się. Przestudzić żelatynę, dodać do masy serowej i wymieszać. Placek jeden pokruszyć na drobno. Drugi przełożyć do tortownicy. Posypać pokruszonym plackiem. Położyć mandarynki. Nałożyć masę serową, wstawić na godzinę do lodówki. Posypać resztą pokruszonego placka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak