Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy rarytas

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twarożek 150 g
mąka 2 szklanki
mleko 5 łyżek
olej 5 łyżek
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy 1 torebka
proszek do pieczenia 1 torebka
sól szczypta
jabłka 500 g
sok jabłkowy 1/2 szklanki
cukier 6 łyżek
płatki migdałowe 4 łyżki
ajerkoniak 4 łyżki
śmietana kremówka 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
skórka cytrynowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy rarytas

Wyrobić ciasto: dobrze wymieszać twarożek z cukrem, z cukrem waniliowym, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Połączyć dwie szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do wyrobionej masy, całość dokładnie wymieszać.
Umyć jabłka, obrać i podzielić na ćwiartki; usunąć z nich środki z pestkami. Pokroić w kostkę. Wrzucić owoce do garnka, dodać sok jabłkowy, dwie łyżki cukru i skórkę cytrynową. Całość dusić przez 10 minut na małym ogniu. Wyjąć skórkę cytrynową. Przygotowane ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować placuszki o średnicy 8 cm. Przykryć blachę piekarnika papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciastka. lekko dociskając do blachy. Na środek każdego placuszka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 21.04.2011 18:51
Brzmi niezwykle smakowicie i takie rysują się te ciasteczka w mojej głowie :)
oliwka 05.12.2010 15:37
Niestety chyba nie ma funkcji edycji przepisu, więc dopisuje resztę. Po ułożeniu wszystkich placuszków na blasze na środek każdego z nich nałożyć porcję przygotowanego musu jabłkowego. Wymieszać żółtko ze śmietaną i posmarować tą masą brzegi ciasteczek. Wszystkie posypać pozostałym cukrem i płatkami migdałów. Ciasteczka wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec je przez 15 minut w temperaturze około 200 stopni. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Każde ciastko polać ajerkoniakiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak