Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania z włoską kapustą i wędliną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1
masło 5łyżek
mąka 5łyżek
koncentrat pomidorowy 3łyżki
mleko 2szkl
bulion warzywny 2szkl
natka pietruszki 1pęczek
tłuszcz do formy
wędlina dowolna 10dag
lazania 8płatów
ser żółty 10dag
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: lazania z włoską kapustą i wędliną

Kapustę oczyścić,wyciąć głąba.Obgotować w osolonym wrzątku.Ostudzić,podzielić na liście,z każdego zdjąć nerw.Z masła i mąki zrobić zasmażkę,dodać koncentrat pomidorowy,wymieszać.Wlać mleko,bulion,gotować ok.5min na małym ogniu,mieszając.Włożyć posiekaną natkę,przyprawić papryką,solą i pieprzem.Formę do zapiekania natłuścić,włożyć połowę liści kapusty,przykryć połową wędliny,wlać 1/3sosu.Przykryć płatami lazanii i resztą szynki,polać połową pozostałego sosu.Na wierzchu ułożyć resztę kapusty,wlać resztę sosu.Wierzch posypać startym żółtym serem.Piec w temp.200stopniC ok.40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 24.01.2013 15:32
lubię takie rzeczy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak