Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszka w czekoladzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada biała 1/2 tabliczki
czekolada mleczna 1 tabliczka
cukier 25 dag
cytryna 1
wanilia 1/2 laski
śmietana kremówka 1 szklanka
lody waniliowe
gruszki 6 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: gruszka w czekoladzie

Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok. Gruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki. skropić sokiem z cytryny.
Do szerokiego rondla wlać wodę, wsypać cukier, dodać przekrojoną laskę wanilii, zamieszać. Włożyć gruszki, gotować na małym ogniu 10 minut. Ostudzić, pozostawiając owoce w syropie.
Czekoladę mleczną drobno pokroić, włożyć do rondelka o grubym dnie, wlać kilka łyżek wody, mieszając, stopić na małym ogniu. Wlać śmietanę kremówkę, wymieszać.
Czekoladę białą równie z stopić na małym ogniu. Gruszki wyjąć na talerzyki, polać sosami czekoladowymi. Podawać z lodami waniliowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 01.04.2012 12:30
pycha
Patrycja33 01.06.2011 21:09
rewelacja gruszki są pyszne a co dopiero w czekoladzie...pycha
jasiek 22.01.2011 22:46
brzmi dobrze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak