Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z kapustą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl.
ugotowane ziemniaki 40 dag
kapusta kiszona 50 dag
grzyby suszone 2 dag
cebula 2 szt.
jajko 2 szt.
masło 3 łyżki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z kapustą i grzybami

Umyte i namoczone grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody,odcedzić,pokroić w drobną kostkę.Kapustę ugotować,również drobno posiekać.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na maśle,dodać pokrojone grzyby z kapustą i jeszcze chwilę smażyć.Po wystudzeniu farszu dodać jajko, doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Ziemniaki zemleć w maszynce,dodać mąkę,jajko,szczyptę soli i wyrobić ciasto.Utoczyć z niego wałek,kroić na kawałki,rozpłaszczać w dłoniach na placuszki,kłaść porcję nadzienia i formować knedle.Wrzucać do osolonego wrzątku i od chwili, gdy wypłyną,gotować 3-5 minut.Podawać okraszone zrumienioną słoninką lub cebulką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak