Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone ok5-10g
sos borowikowy w torebce
cebula czerwona
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Grzyby namoczyć w wodzie(ok szklanka)na ok 2-3h(dałam mieszane podgrzybki i borowiki) i w tej samej wodzie zagotować na małym ogniu. Miękkie osączyć(wodę zostawić). Grzybki pokroić na małe kawałki razem z cebulami i czosnkiem. Rozgrzać masło i całość podsmażyć, doprawić do smaku. Sos z torebki wsypać do wody, w której gotowały się grzyby i uzupełnić - ok 1-1,5 szklanki z czajnika. Zagotować,mieszając by nie było grudek, dodać grzyby z patelni, doprawić ewentualnie. Gdy jednak wyjdzie za rzadki, zrobić zasmażkę z mąki. Na koniec posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 01.06.2011 19:38
uwielbiam sosy grzybowe
Zoso 29.03.2011 21:29
idealny do mięs
iknkirke 08.02.2011 09:25
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak