Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pielmieni czyli pierożki z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
sól
Soda oczyszczona Prymat
mięso mielone 600 g
cebula 1 sztuka
majonez 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pielmieni czyli pierożki z mięsem

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wbić jajko i wsypać sodę. Wszystko dokładnie wymieszać , a potem zagnięść ciasto i podzielić na kilka równych części. W osobnej misce do mielonego mięsa dodać wyciśniętą przez praskę cebulę, łyżeczkę majonezu i posolić farsz. Specjalną formę do robienia pielmieni ( załączam jej zdjęcie) posypać mąką i wyłożyć rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Do każdego wgłębienia włożyć po łyżeczce farszu. Kiedy wszystkie wgłębienia będą zapełnione farszem rozwałkować następny kawałek ciasta i nałożyć na pierwszy wyłożony mięsem. Bezpośrednio na tej formie rozwałkować to wszystko, a później wybijać z formy pierożki. I tak do końca, dopóki nie skończy się ciasto. Zrobione pielmieni ugotować w osolonej wodzie i podawać z masełkiem i śmietaną. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 29.10.2014 12:13
doskonałe do barszczyku
plocia 24.10.2011 05:54
ciekawa ta foremka, jeszcze nie widziałam takiej w żadnym sklepie, a i pracę chyba ułatwia
bernadetta2 04.04.2011 11:44
ciekawe
Karolcia12 25.01.2011 21:55
są wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak