Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z kremem pomarańczowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 200 g
masło 100 g
jajko 3
cukier 120 g
masło 1/2 kostki
zapach waniliowy
woda zimna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z kremem pomarańczowym

Składniki na ciasto szybko zagnieść a następnie schłodzić w lodówce ok.. 30 minut. Jedną pomarańczę dokładnie wyszorować i zetrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć z niej sok tak jak z pozostałych. Jajka lekko roztrzepać a następnie dodać do nich masło, cukier i skórkę oraz zapach. Przelać do rondelka i podgrzewać aż składniki się połączą i krem trochę zgęstnieje. ciastem wylepić formę do tarty i zapiec w piekarniku. Następnie wyłożyć pomarańczową masę. Całość upiec. Ciasto można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub skórką startą ze świeżej pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 24.05.2012 07:31
super
IlonaAlbertos 15.05.2012 22:17
Apetyczna, uwielbiam tarty.
aisoglam 10.12.2010 09:09
Pysznie wygląda :)
ElizaT 09.12.2010 13:03
niezły smakołyk ;) wprost do porannej kawki ;)
sylwiachmiel 06.12.2010 03:55
wypróbuję
matii6 05.12.2010 19:26
rewelacyjny przepis muszę wypróbować
Gonia555 05.12.2010 15:18
Smaczna
iwa643 05.12.2010 07:43
bardzo fajne
Iwusia 04.12.2010 22:56
Bardzo fajny przepis :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak