CIASTO CZEKOLADOWO ŚMIETANKOWE Z KARMELEM

CIASTO CZEKOLADOWO ŚMIETANKOWE Z KARMELEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyzki
  • inne składniki w przepisie

    poniżej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać do żółtek.Mąkę razem z kakao przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. sprawdzić patyczkiem czy jest suche
Masa:
na masę
cukier puder 1 szklanka
śmietana gęsta 18% 3/4 szklanki
masło 30 dkg
olejek zapachowy dowolny - Wszystkie składniki ucieramy
na karmel:
125 g masła
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
Robimy karmel: masło, cukier i śmietankę umieścić w garnku. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy i zagotuje. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać przez ok. 15min. aż masa stanie się dość gęsta. Zdjąć z palnika, odstawić do ostygnięcia i wrzucić zmielone orzechy, a następnie wstawić do lodówki.

Upieczony biszkopt dzielimy na 3 częsci i przekładamy masa, na góre polewamy masą karmelową z orzechami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

23.06.2011 18:34
lubię słodkości

cukiereczek

18.05.2011 09:54
pyszne

ewelinapac

25.03.2011 08:09
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat