Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na grubym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 3 dag
mąka 40 dag
olej 3 łyżki
woda ok 200 ml
mleko 50 ml
przecier pomidorowy 4 łyżki
keczup 2 łyżki
oregano do smaku
boczek wędzony 5 dag
pieczarki 3-4 sztuki
kawałek papryki
ser mozarella 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na grubym cieście

Mąkę wysypać na stolnicę uformować stożek, zrobić zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże dodać oliwę, sól i wodę wymieszaną z mlekiem. Wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Boczek pokroić w słupki, pieczarki na plasterki. Paprykę też pokroić na plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
Okrągłą formę wysmarować olejem, ciasto rozwałkować, ułożyć w formie. Przecier pomidorowy wymieszać z keczupem, dodać roztarte oregano, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem posmarować placek.
Równomiernie rozłożyć na placku przygotowane dodatki, posypać startym serem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pizze wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 st. i piec ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 02.12.2011 13:59
uwielbiam
wiola28a 27.04.2011 11:02
smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak