Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
masło 2 łyżeczki
żółtko jajek 4
sól
Farsz:
kapusta kwaszona 1/2 kg
garść grzybów suszonych
cebula
sól, pieprz
majeranek
przyprawa uniwersalna
przyprawa do dań z kapusty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Mąkę przesiać na stolnicę.Połączyć z masłem i żółtkami i solą.Stopniowa dodawać wodę i ugniatać ciasto.Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem.

Kapustę wypłukać.Grzyby namoczyć w wodzie.Wypłukaną kapustę przełożyć do garnka, dodać grzyby i gotować do miękkości.Przyprawić do smaku.
Tak przygotowaną kapustę wyłożyć na sito aby pozyć się soku.Usunąć liść laurowy i ziele angielskie.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki szklanką.Nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Wkładać do gotującej się wody i od czasu kiedy wypłyną na wierzch gotować 2 minuty.
Podawać z usmażoną kiełbaską z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 24.12.2012 18:48
Super
Jastinka 20.12.2011 09:00
smaczne
Krzysztof18
Krzysztof18 23.10.2011 16:10
super
Krzysztof18
Krzysztof18 23.10.2011 16:09
super
gusia1000 04.07.2011 22:20
Lubię takie pierogi.
marchewka 12.05.2011 23:24
ślicznie wyglądają
Barbara/zuza22_85 21.03.2011 21:59
pychotka
Jolanta40 04.03.2011 18:37
moje ulubione pierogi :)
eli_555 20.02.2011 21:41
pycha
MAR3STA 25.12.2010 18:07
smaczne pierożki;)
Monika193
Monika193 25.12.2010 14:53
wyśmienite
rosik93 15.12.2010 12:42
Zlepiam ręcznie przyciskając widelcem.
berys18 15.12.2010 07:21
rosik - pierogi zlepiasz maszynką czy ręcznie? Wyplądają pięknie, moje są troche bardziej kulfoniaste...
iknkirke 13.12.2010 12:03
pycha
magical66 10.12.2010 17:18
wysmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak