Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 tuszka
śmietana 3/4 szklanki
ziele angielskie
kapary 1 łyżeczka
cebula 2 sztuki
olej 8 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
boczek wędzony 5 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w śmietanie

Umytą i osuszoną tuszkę natrzeć solą i pieprzem. Polać gorącym olejem , ułożyć na blasze grzbietem do góry, obłożyć plasterkami boczku. Rozgrzać piekarnik do 190 st. , włożyć na ok 1 godz.. W między czasie polewać wytwarzającym się sosem, a jeśli wyparuje uzupełnić go przegotowaną ciepłą wodą. Upieczonego królika wyjąć i trzymać w cieple. Do wytworzonego sosu dodać śmietanę, kapary, posiekaną w kostkę cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą zmielonych liści laurowych i ziela angielskiego. Podgrzewać przez 15 min. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak