Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyzka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchewka 4 sztuki
oliwa 2 łyzki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
imbir do smaku
pomidory 750 gram
mleko kokosowe 250 ml
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
bazylia świeża 15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez chwilę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez kolejne kilka minut. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i znowu dusimy pod przykryciem przez 5 do 7 minut, aż marchewka zmięknie. Wsypujemy łyżkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawimy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta. Na koniec przecedzamy i wyjmujemy liść laurowy, dodajemy bazylię i miksujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 17.02.2012 09:43
dobreeee

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak