Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pancake z syropem klonowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2/3 szkl
mleko 2/3 szkl
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
olej do smażenia
syrop klonowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pancake z syropem klonowym

Białko i żółtko jajek rozdzielamy i wrzucamy do dwóch osobnych miseczek. Do miseczki
z białkiem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na początek pół szklanki mleka. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Stopniowo dodajemy więcej mleka, aż uzyskamy lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego.

Otrzymaną masę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła.

Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet łatwo nasiąka olejem, dlatego musimy zadbać o to, żeby nam go na patelni nie zabrakło i uważać żeby omlet się nam nie przypalił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgosia6 03.06.2012 15:27
palce lizać
smakowita 21.05.2012 22:26
coś bardzo dobrego
Bożena13 26.05.2011 13:09
mniam, mnia
Katarzyna/kate1980 05.12.2010 14:17
jadłam w Kanadzie prawdziwe pancake są przepyszne szczególnie z syropem klonowym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak