Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

płotki w sosie pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płotki 1 kg
pieczarki 15 dag
masło 2 łyżki
mąka 2,5 łyżki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
sól
olej do smażenia
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: płotki w sosie pieczarkowym

Płotki sprawić, oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. wstawić do lodówki na około 30 minut.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć. Pokroić w grube plasterki. Masło stopić w głębokiej patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, wymieszać, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Oprószyć 1/2 łyżki mąki, wlać śmietanę. stale mieszając, dusić na małym ogniu około 10 minut. dodać posiekaną natkę. wymieszać, przyprawić do smaku.
Płotki wyjąć z lodówki, oprószyć resztą mąki. Dosyć dużą ilość oleju rozgrzać na drugiej patelni, usmażyć ryby z obu stron na złoty kolor. Zdjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Polać sosem śmietanowo-pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 25.04.2012 14:49
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak