Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem śmietankowo-orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietanka 30 % 400 ml
śmietanka (12%) 200 ml
żółtka jaj 3 szt
mleko 50 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
orzechy włoskie 200 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Krem śmietankowo-orzechowy

Zagotować śmietankę 12%. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Wstawić naczynie z żółtkami do stojącego na małym ogniu garnka z wrzątkiem.
Wlewać do żółtek gorącą śmietankę i ubijać do zgęstnienia. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Połączyć z masą z żółtek i zdjąć z ognia.
Ubić śmietankę 30% z resztą cukru. Nie przerywając ubijania, dodać żółtka, orzechy i cukier waniliowy. Krem przełożyć do pucharków i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak