Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa porowa z grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 3
grzanki
masło 3łyzki
sól
pieprz
serek topiony 100g

Przepis i sposób przygotowania na: zupa porowa z grzankami

Pory obieramy z pierwszej warstwy i odcinamy końcówkę z korzeniem oraz najgrubsze liście. Kroimy na cienkie krążki, a następnie dokładnie płukamy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy kilka minut, aż zmiękną.

Całość zalewamy wodą i czekamy, aż zacznie wrzeć. Do gotującej się zupy wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy całość zmiksować blenderem, uzyskując gęsty krem, nie miksować wcale, lub zmiksować część uzyskując nieco bardziej płynną konsystencję, ale i ładniejszy wygląd. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 16.07.2011 10:13
Porowej jeszcze nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak