Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony ze śliwką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg w kawałku
Śliwki kalifornijskie 1-2 op
sól
woda
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony ze śliwką

Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą.

Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab śliwkami.

W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina).

PORADY:
1.Schab można podawać na ciepło z ziemniakami i powstałym sosem lub pokroić
w cienkie plasterki i stosować jako wędlinę do chleba.
2.Jeżeli sos jest niejednorodny, można dodać jeszcze kilka śliwek i zmielić go blenderem.
3.Śliwki kalifornijskie są bardziej delikatne i bardziej miękkie od polskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 08.05.2013 19:35
pychotka :-)
plocia 27.01.2013 10:57
Rzadko robię taki schab bo mój mąż nie jada
smakowita 08.05.2012 18:16
pyszny
Małgosia6 07.12.2011 09:25
super danie na świąteczny stół
Koper 01.12.2011 23:13
Dawno nie robiłam, ale ilość nadzienia rzeczywiście imponująca :)
Sarenka 19.11.2011 13:56
Znowu dużo nadzienia! ;D
polly66 17.06.2011 08:33
oj już dawno nie jadłam
IZABELA29 04.12.2010 17:02
swietnie wygląda
pacpaw 04.12.2010 12:13
prezentuje się cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak